логоFacebook  Twitter  YouTube  eMail

Кожувчанка


Центарот за стратегиски истражувања „Ксенте Богоев“ при МАНУ, во соработка со
Институтот за национална историја при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје,

на ден 7 јуни 2022 година (вторник) со почеток 10:00 часот во Работните сали на МАНУ
(зграда на МАНУ, први кат)

ќе одржи расправа на тема: „Афирмација на суверенитетот на македонската држава во југословенската федерација – по повод 100 години од раѓањето на Крсте Црвенковски“.
Со задоволство Ве покануваме да земете учество на настанот.


Раководител
Центар за стратегиски истражувања „Ксенте Богоев“
МАНУ
акад. Владо Камбовски
Директор
Институт за национална историја, УКИМ
акад. Драги Ѓоргиев

 АГЕНДА
09:45 – 10:00 Регистрација на учесници
10:00 – 10:30 Поздравни обраќања
акад. Владо Камбовски, МАНУ
акад. Драги Ѓоргиев, МАНУ, Институт за национална историја при
Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“
10:30 – 12:15 „Крсте Црвенковски и неговите активности во борбата за
македонскиот идентитет, јазик и култура во односите на СФРЈ со
Грција и Бугарија“
проф. д-р Далибор Јовановски, Филозофски факултет при
Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“
и
проф. д-р Људмил Спасов, Филолошки факултет при Универзитетот
„Св. Кирил и Методиј“
„Тие месеци дури ми останаа сосема празни (бели) во годишниот
роковник: сеќавање на Крсте Црвенковски за Скопскиот земјотрес во
1963 г.“
проф. д-р Катерина Мирчевска, Институт за национална историја при
Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“
„Дејствувањето на Крсте Црвенковски во ослободен Дебар во 1943
година“
проф. д-р Александар Литовски, Институт за национална историја при
Универзитетот „Св. Кирил и Методиј
„Учеството на Крсте Црвенковски во нападот на Прилеп на 11
октомври 1941 година"
проф. д-р Александар Симоновски, Институт за национална историја
при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј
„Крсте Црвенковски на чело на партиската Комисија за испитување на
злоупотребите на СДБ (1966)“
проф. д-р Марјан Иваноски, Институт за национална историја при
Универзитетот „Св. Кирил и Методиј
„Местото на Крсте Црвенковски во македонската историографија“
доц. д-р Невен Радически, Институт за национална историја при
Универзитетот „Св. Кирил и Методиј
12:15 – 12:30 Кафе-пауза
12:30 – 14:00 „За либерализмост и југословенските стопански реформи од
средината на 1960-тите години“
акад. Таки Фити, МАНУ
„Суверенитетот како вредност во Македонија и поранешна
Југославија (1970-1990)“
проф. д-р Светомир Шкариќ, Правен факултет „Јустинијан Први“ при
Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“
„Југословенските реформисти и југословенските реакционери – патот
до Уставот на СФРЈ од 1974 година“
проф. д-р Александар Спасов, Правен факултет „Јустинијан Први“ при
Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“
„Мултикултурниот континуитет од АСНОМ до Преспа“
проф. д-р Ана Чупеска, Правен факултет „Јустинијан Први“ при
Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“
„Либералниот капацитет на современата македонска држава –
илибералната демократија како наследство“
проф. д-р Ненад Марковиќ, Правен факултет „Јустинијан Први“ при
Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“

Дискусија и заклучоци од расправата

 

 

 

 

 Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie