kanonizacija-joakim-krchovski-2022-001

На вчерашната Света Литургија во Манастирот „Свети Јоаким Осоговски“ во Крива Паланка, со која чиноначалствуваше Неговото Блаженство Архиепископот г. г. Стефан, во сослужение со членови од Светиот Архиерејски Синод и свештенослужители од повеќе епархии, преподобниот игумен Јоаким Крчовски беше вброен во Диптихот на Светиите.

kanonizacija-joakim-krchovski-2022-003

Притоа беше одредено неговиот спомен да се празнува на 23 мај по новиот стил.

Во текот на својот живот Јоаким Крчоски објавил пет книги, а одиграл голема улога во просветувањето на народот во кривопаланечко. Иако нема точен податок за тоа каде е роден, се верува дека е од Кичево (оттаму од епитетот Крчоски, според турската варијанта на името на градот, Крчова), но сепак најголемиот дел го поминал во Крива Паланка.

Преподобниот Јоаким Крчовски е автор на следниве дела: „Слово исказаное заради умирание“, печатена 1814 г. во Будим; „Повест ради страшнаго и втораго пришествија Христова“, отпечатена исто 1814 г. во Будим; „Чудеса Пресвјатија Богородици“, 1817 г. во Будим; „Сија книга глаголаемаја митарства“, 1818 г. во Будим и „Различна поучителна наставленија“, 1819 г. во Будим.

Фотографии: Кумановско-осоговска епархија

kanonizacija-joakim-krchovski-2022-009

kanonizacija-joakim-krchovski-2022-010

 kanonizacija-joakim-krchovski-2022-011

 https://bigorski.org.mk/vesti/nastani/prepodobniot-joakim-krchovski-kanoniziran-za-svetec/